INKLUUSIO

80-Luku. Suomalainen peruskoulu. Tasoryhmät kielissä ja matematiikassa. Oppilaat kolmeen ryhmään taitotason mukaan. Hyvät, keskinkertaiset ja heikot. Kunnissa on useita ”painotusluokkia”. Häiriökäyttäytyjille tarkkis, vaikeasti oppimisongelmaisille oma ryhmä, vammaisille oma ryhmä. Ja paljon muita. Usein erillään isosta normikoulusta.

Luokkatilojen välissä on vankat betoniseinät. Luokissa on opettaja ja oppilaat. Ei ohjaajia, ei resurssiopettajia, ei kouluvalmentajia, ei lukuvalmentajia. Luokkakoot ovat lähempänä kolmea -, kuin kahtakymmentä. Hallimaisia moderneja luokkatiloja ei ollut. Ne olivat reilun kaksion kokoisia.

Opettajan auktoriteettiasema saatiin pitkälti sillä, että oli opettaja. Se lankesi sangen helposti. Riitti kun marssi luokkaan. Jos auktoriteetti ei riittänyt, käytössä olivat kyseenalaiset kasvatus- ja kurinpitokeinot. Väkivaltaa ja häpeää tuottavaa häpäisemistä. Nurkkaan. Karttakepillä näpeille. Julkista pilkkaamista. Liikuntatunneilla laitettiin oppilaat riviin ja pari parasta pelaajaa huusi vuorotellen oppilaita omiin joukkueisiinsa. Viimeiseksi jääneitä ei halunnut kumpikaan. Opettaja päätti jäljelle jääneiden kohtalot. ”Ei tota meille.” Oli ne otettava.

Traumatisoiva peruskoulu.

Kauhulla muistelimme noita aikoja, jolloin työrauhaa häiritsevät ja aggressiiviset oppijat siivottiin kaupungin laidoille säilytykseen. Ei Jeesus, millaisia olimmekaan! Jaottelimme ihmisiä heidän erityispiirteidensä mukaan.

Sitten tuli armon vuosi 1994. Oli isot maailmanlaajuiset kinkerit ja niiden seurauksena Unescon Salamangan julistus. Julistuksen ydin oli Inkluusio. Kaiken takana yhdistyneet kansakunnat. YK. Inkluusio tulisi olemaan seuraavien vuosikymmenien ideologinen ja pedagoginen tavoite ja maali. Punainen lanka. Kun takana oli eriarvoistava ja julma peruskoulun alkutaival, tuli uusi ajattelutapa kuin tilauksesta. Se tulisi muuttamaan kaiken.  

Valaistuminen oli häikäisevä. Tuota kohti on pyrittävä! Kuinka olimmekaan saattaneet toimia kouluissa niin julmasti, tyhmästi, ihmisarvoa alentavasti ja väärin. Raju koulutuspoliittinen muutos oli alkanut ja sillä oli laaja poliittinen tuki. Ajattelu tuotiin nopeasti myös opettajankoulutukseen. 

Inkluusiossa kaikki oppilaat kuuluvat samaan oppimisympäristöön ja heillä on oikeus osallistua yhteiseen opetukseen yhteisessä luokassa ja saada tarvitsemansa tukitoimet. Koulun toimintakulttuurin oli muututtava. Ketään ei syrjäytetä enää suuresta massasta. Kaikenlaiset oppijat on saatava samojen seinien sisäpuolelle. Emme voi sössiä hommaa toistamiseen. Tämä on oikea tie.

Alkoi tie kohti inklusiivista peruskoulua. Pääsin itse mukaan talkoisiin. Aloitin opettajana v. 1997. Koin ammatillisen tyrmäyksen oitis. Olin luottanut itseeni opettajana, joka opettaa. Opettajajohtoinen tyyli oli kuitenkin historiaa. Muinaisjäänne. Vanhanaikaista. Ei oppilaat kuuntele! Laita ne töihin. Ne oppivat kyllä itse, kunhan teet itsesi tarpeettomaksi.

Valaistumiset johtivat uusiin valaistumisiin. Ja niitä syntyi kuin kärpässieniä tuoreeseen kangasmetsään syyskuisen sadejakson jälkeen. Minulle opetettiin opiskeluaikana, että opetus peruskoulussa on massahyödyke. Hyi helvetti – ihan kuin kirosana. Peruskoulu muutettiin yksilölliseksi palvelulaitokseksi, jossa jokaiselle luodaan oma yhdeksän vuoden henkilökohtainen oppimispolku. Peruskoulu ei olekaan enää massahyödyke vaan yksilökohtaisia opetuspalveluja tarjoava firma. Opettajat alkoivat uupumaan. Huoltajat kiihdyttivät tahtiaan vaatimustensa kanssa. Rehtorit yrittivät jotenkin selviytyä ylevien ajatusten ja raadollisen arjen keskellä. Kameleontteja.

2000-Luvun alkupuolella alettiin rakentamaan seinättömiä hallimaisia kouluja. Käärme oli saatava pyssyyn ja mukavilla pastellisävyillä väritetty hallimainen luokkatila olisi paratiisi.

Olimme inkluusion ytimessä. Kaikki 70 oppilasta yhdessä!

Luokassa keskitien tallaajat ja ääripäät saadaan sulassa sovussa oppimaan tietoja ja taitoja. Opettaja on seinänvierushiippari, joka ohjailee oppilaita tiedon lähteille. Kaikki oppivat, kukaan ei syrjäydy. Emme jaottele oppijoita motivoituneisiin ja ei-motivoituneisiin, matematiikassa lahjakkaisiin ja vähemmän lahjakkaisiin, emmekä ”suosi” mitään ihmisryhmää toisen kustannuksella. Voila! 

Erilaiset ihmiset ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä, arvostettuja sekä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kohdeltuja. Ihanaa – eikö?

Inkluusio on aatteena huikea. Kuten kommunismi. (Anteeksi). Kaikilla on hyvä. Paperilla kaunis, tasa-arvoinen, reilu ja riittävillä resursseilla jopa toimiva. Ihmisen hurmaantuessa jostakin aatteesta tai ismistä, aletaan sitä joskus ja puskemaan läpi käsittämättömällä tarmolla. ”Kauppamiesten” usko aatteeseen on järkähtämätön. Ja pitääkin olla. Mikä kauppamies se sellainen on, joka ei usko asiaansa. Inkluusion vastustajat olivat hissukseen. Opettajat ovat nöyrää sakkia.

Kun nuoret opettajat saapuvat juuri valmistuneina maistereina töihin kentälle, huomaavat he tilanteen mahdottomuuden nopeasti. Luokassa oleva oppilasaines on ääriheterogeenista, eikä tarvittavia resursseja ole. Yliopiston normaalikoulun luokassa tilanne oli erilainen. Totuus on karu.

Ja missä mennään nyt?

PISA-tulokset romahtivat.

Seinättömiin kouluihin rakennetaan väliseiniä. Kauppamiehet ovat kaikonneet. Kirjoitin koulumme kotisivujen johdantotekstiin, että koulussamme on luokkien välissä seinät. Sain puhelinsoittoja. Meille haluttiin töihin.

Koulupudokkuutta on enemmän kuin koskaan. Oppilaat palavat loppuun jo yläkoulussa. Koulumotivoituneet odottavat peruskoulun viimeiset vuodet pääsyä lukioon. ”Loppuisi jo.” Ääripäät lisääntyvät – keskitason oppijoita on vähemmän kuin aiemmin.

Helsinkiläinen arvostettu poliitikko, joka oli ollut vankkumaton inkluusion kannattaja, jalkautui kentälle. Siis lähti oikeasti vierailulle peruskouluun. Reissun jälkeen mielipide muuttui. Hesari teki jutun. Luin jutun. Huvitti ja ei huvittanut. Jotakin on tehtävä ja pian! Ei voi olla niin, että jotkut häiritsevät päivästä toiseen toisten oppimista, eikä koulu pysty tekemään mitään. Hän oli kuullut opettajien näkemyksen kouluarjesta ja takki kääntyi. Ja nopeasti! Inkluusio ei ollutkaan enää niin hyvä juttu.

Nyt lisätään opettajien ja rehtoreiden valtuuksia ja oikeuksia puuttua häiriökäyttäytymiseen. Nyt puhutaan tasoryhmistä. Herra varjele! Koulut tekevät piilotasoryhmiä ja huomaavat tyytyväisyyden lisääntyvän. Pajaryhmiä perustetaan. Pienluokat tekevät paluuta. Perusasioiden opettamista korostetaan.

Heiluriliikettä. Sitähän tämä meidän elämämme on. Kymmenen vuoden päästä keksimme kenties inkluusion uudelleen.

Mitä on arki inklusiivisessa koulussa? Tässä yksi kuvitteellinen, mutta aivan mahdollinen ysiluokka. Karikatyyrit ovat osuneet urani varrelle ja olleet yleisopetuksen ryhmissä. Miltäpä näyttää?

 

😊1 = Oppilaalla on korkeat tavoitteet koulunkäynnin suhteen. Hän haluaa työrauhaa. Arvosanat 9-10. On ajoittain ahdistunut ja stressaa elämästä ylipäänsäkin. Haluaa lääkikseen tai oikikseen. Huoltajat usein rehtoriin yhteydessä ja vaativat työrauhaa luokkaan. Käy koulukuraattorilla. Tyttö.

 

😊2= ADHD. Perhe ei hyväksy lääkehoitoa. Oppitunnilla opettajan täytyy olla vieressä, muuten keskittyminen ei onnistu. Mikäli opettaja poistuu, alkaa toisten oppilaiden häirintä. Kirjat ja vihkot puuttuvat usein. Numerot 5-6. Tehostettu tuki. Pienessä ryhmässä olisi helpompi keskittyä. Poika.

 

😊3 = ”Elämä on vain osa jääkiekkoa”. Tavoitteena NHL. Ainoa tavoite. Koulu ei juurikaan kiinnosta. Liikunta kyllä. Tuppaa häiritsemään oppitunteja. Kännykkä esillä jatkuvasti. Katselee änäriklippejä. Numerot 6-7. Poika. Tehostettu tuki.

 

😊4= Luokan ilopilleri. Hyvä huumori (lähes kaikkien mielestä). Tekee läksyt, lukee kokeisiin, haluaa lukioon. Lukihäiriö aiheuttaa huolta oppilaassa ja vanhemmissa. Vaikeuttaa lukemista, kirjoittamista ja luetun ymmärtämistä. Tämä aika-ajoin ahdistaa. Tieto siitä, että arviolta 5–10 prosentilla maailman ihmisistä on lukihäiriö, helpottaa. Keskiarvo 8.0 kovalla työn teolla. Tyttö.

 

😊5= Vaikea vaihe elämässä. Vanhempien avioero. Äiti muutti pois kotoa ja isä paljon matkatöissä. Päihdekokeiluja. Paljon poissaoloja. Lastensuojelu mukana elämässä. Nelosvaara kuudessa oppiaineessa. Koulussa ollessaan haistattelee usein koulun aikuisille. Rajatonta käyttäytymistä. Sos. toimen ja terveydenhuollon mukaan kuitenkin koulukuntoinen. Tehostettu tuki. Tyttö.

 

😊6  = Erityinen tuki. Oppi lukemaan kolmannella luokalla. Hyvin vahvalla tuella (erityisope ajoittain luokassa) saadaan kielistä ja matematiikasta 5. Englanti mukautettu 7. Hiljainen, ujo ja vetäytynyt. Ei kavereita, vaikka koulu yrittää tukea ja auttaa. Ollut ajoittain kiusattu. Vetäytyy vapaa-aikana peli- ja nettimaailmaan. Poika.

 

😊5= Ei tuen tarvetta. Keskiarvo 7,7. Miettii lukio vai lähihoitaja? Tekee hommat niin kuin pitää. Tervehtii, kiittää, on oma-aloitteinen ja reipas. Harmittelee mielessään työrauhaongelmia. Tyttö.

 

😊6= Mopo on elämä. Ei motivaatiota koulunkäyntiin. Alisuoriutuu. Passiivinen oppitunneilla. Lähtee ajoittain mukaan oppitunnin häirintään. Energiajuomien suurkuluttaja. Tulee kuitenkin löytämään paikkansa, koska koti kannustaa ja perusarvot kohdallaan. Teknisen tunnilla loistaa (arvosana 10). Poika.

 

 😊7= Aspergerin oireyhtymä. On hyvin aktiivinen ja kyselee paljon. Aina kuitenkin määrätietoisesti viitaten. ”Dissaa” usein muita, koska eivät hänen mielestään tajua yksinkertaisia asioita. Vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa. Ei ystävää. Huoltajat usein kouluun yhteydessä, koska kokevat että lasta kiusataan. Poika.

 

😊8= Reipas ja iloinen oppilas. Ei oppimis-, eikä käytöspulmia. Ka 8,4. Tekee hommat ja toivottaa hyvät päivän jatkot. Paljon ystäviä. Tyttö.

 

😊9= Aina hyvällä tuulella. Ottaa kaikki mukaan ryhmätöihin, on kaikkien kaveri ja noudattaa koulun sääntöjä. Tyhmiäkin sääntöjä. Ainoa rike yläkoulun aikana: kävi kerran väärään aikaan syömässä. Teiniangstia ei tullut ainakaan yläkoulun aikana. Ei stressaa ja on monilahjakkuus. Harmittelee kotona välillä työrauhaongelmia. Ka 9.6. Tyttö.

 

😊10 = Lähtee mukaan sähläämään, mikäli sellaista on tarjolla. Ohjeistukset menevät tällöin ohi. Ei syö kouluruokaa ja pelaa myöhään yöhön. Energiajuomaa menee paljon. Yksinhuoltaja äiti on neuvoton. On neljä muutakin lasta. Jos oppilas pääsee pienryhmämuotoiseen opetukseen (4h viikossa), hommat sujuvat oikein hyvin. Inkluusion myötä pyritään pitämään kuitenkin isossa luokassa ja tuomaan tuki sinne. Ka 6,6. Poika.

 

😊11= Oli vielä alakoulussa erityisen tuen oppilas, mutta kovalla kodin tuella pärjää varsin hyvin. Koti ja oppilas ottavat mielellään kaiken tuen koululta vastaan ja paljolti tästä johtuen, oppilas on hakemassa lukioon. On oppinut opiskelemaan ja kuunnellut mm. opon tunneilla tarkasti, kun on puhuttu opiskelutekniikoista. Matematiikka teettää edelleen kovasti töitä, mutta kun on motivaatio ja asenne kohdallaan, homma sujuu. Ka 7,7. Tyttö

 

😊12= Oppilas ei käy koulua. Koulu on yrittänyt tehdä paljon. Kuraattori, erityisopettajat, kouluvalmentaja, luokanvalvoja, opo ja rehtori pitäneet useita palavereja. Tuloksetta. Myös sosiaalitoimi on mukana auttamassa. Perimmäiset syyt kouluakäymättömyyteen ovat jääneet epäselviksi. Koti hoitaa kuitenkin asiat niin, ettei perusteita sijoittamiselle ole. Ilmeisesti syynä ovat ahdistus ja mielen pulmat, mutta palavereissa usein sekä huoltaja että oppilas lupaavat nyt tsempata. Kotona kaikki on hyvin. Periaatteessa rikosilmoitus suurista poissaoloista voitaisiin tehdä, mutta rehtori ei näe siinä järkeä. Joudutaan jättämään luokalleen. Muunsukupuolinen. Etsii identiteettiään.

 

😊13= ADHD todettu. On lääkitys ja sen aloittamisen jälkeen on koulu sujunut hyvin. Jos lääke unohtuu aamulla ottaa, ei keskittyminen onnistu ja lähtee mukaan tekemään ei toivottuja asioita. Keskiarvo nousi yli numerolla lääkityksen aloittamisen jälkeen. On monessa mukana. Oppilaskunta, jalkapallo, luontokerho, tukioppilas jne. Välillä huomaa, ettei aika riitä kaikkeen ja se sitten harmittaa.

Ka 8,0. Poika.

 

😊14= Koulunkäynti maistuu. Tavoittelee omaa tasoaan, joka on 7,5. Tyytyy siihen ja on onnellinen. Hyväkäytöksinen, mukava ja aina heikompien puolella. Kuuntelee, kun on sen aika, keskustelee, kun on sen aika. Toki häntäkin harmittaa työrauhaongelmat, mutta kotonakin sanotaan, että sellaista se nyt vaan on. Tyytyy tilanteeseen – tämä nyt vaan meni näin. KA 7,2. Poika.

 

😊15 = Tavallinen tasapainoinen tyttö. Mikä on tavallinen ja tasapainoinen tyttö? No kyllä sä tiedät.

 

😊16= Tavallinen tasapainoinen poika. Millainen on tavallinen ja tasapainoinen poika? No kyllä sä tiedät.

 

😊17= Sijoitettu nuori. Takana 10 eri koulua. Juurettomuus näkyy mm. vaikeutena luottaa aikuisiin. Motivaatiota koulua kohtaan ei juurikaan ole. Häiritsee toisten oppimista. Tykkää liikunnasta ja onkin siinä lahjakas. Futisharrastus on vahva suojaava tekijä esim. päihteitä kohtaan. Kokeiluja on, mutta halu menestyä jalkapallossa pitää kaidalla polulla. Kun lähdetään koululta pois esim. retkelle, rooli muuttuu aivan toisenlaiseksi. On se, joka sytyttää metsäretkellä nuotion, kun on sen aika. Poika.

 

😊18= Todella vaikea perhe taustalla, koulun näkökulmasta siis. Vaatii koululta lapsensa erityiskohtelua ja tuntee opsin ja lait ja vaatii, että koulu tarjoaa juuri oikeanlaista palvelua. Vetoaa usein työrauhaongelmien lopettamiseen ja vaatii täysin turvallista oppimisympäristöä. Hokee ”koulu ei tee mitään”, milloin somessa, milloin paikallislehden sivulla. Huoltaja soittelee rehtorille ja kertoo tekevänsä valituksia eri tahoille, koska koulu ei tarjoa hänen mielestään opetussuunnitelman mukaista opetusta. Oppilaasta näkyy kodin asenne koulua kohtaan ja hän käyttäytyy huonosti. Huonot numerot ovat koulun vika, ei oppilaan. Tehostettu tuki. Ka: 6,6. Surullinen tarina. Tyttö.

 

😊19= Ka 9,9. Kiinnostunut politiikasta ja on nuorisovaltuustossa. Kokee luokan rauhattomuuden rasitteena, mutta pystyy elämään tilanteen kanssa. Hän tekee oman työnsä mallikkaasti ja tukeutuu vahvaan itsetuntoonsa. Ei ota rooleja vaan on oma itsensä, kohtelias, huomaavainen ja auttavainen. Odottelee lukion alkua. Perhe tiedostaa, että valinnat esim. inkluusion suhteen tuottaa välillä tällaisia luokkia ja hyväksyy tilanteen. Poika.

 

😊20= Matemaattiset aineet sujuu, kielissä pulmaa ja tarvitsee niissä tukea. Hiljainen poika ja tietotekniikka kiinnostaa kovin. Hakee datanomiksi ja unelmoi it-alasta ja tykkää kovasi matikan opettajasta. Jää mielellään juttelemaan tunnin jälkeen ja kertoilee uusista aluevaltauksistaan tietotekniikan saralla. Yksi ystävä samaa ikäluokkaa rinnakkaisluokalla, mutta se riittää hyvin. ka 7,5.

 

😊21= Valmistavalta luokalta tullut S2-oppilas. Iranilainen. Uskontona Islam. Tarvitsee paljon tukea oppitunneilla, että pysyy mukana. Suomen kielen ymmärtäminen ja kirjoittaminen on hankalaa. Yrittää kovasti, mutta kärsii myös huonosta työrauhasta. Iloinen ja positiivinen oppilas. Tyttö. 

 

Tsemppiä!